Ouwehands Dierenpark maakt geslacht nevelpanter-tweeling bekend

Het gaat goed met de jonge nevelpanter-tweeling! Op vrijdag 10 maart kwamen de twee ter wereld. De eerste weken brachten ze veilig met hun moeder in de nestbox door. Inmiddels, zo’n zes weken na de geboorte, kruipen ze steeds vaker door het gat van de nestbox om het binnenverblijf te ontdekken. Tijdens een controle door de dierenarts afgelopen week zijn de jongen gechipt, gesekst, ontwormd en gewogen.

Kwetsbare soort
Ouwehands Dierenpark maakt deel uit van het Europese managementprogramma (EEP) voor de nevelpanter. De nevelpanter staat op de IUCN Rode Lijst in de categorie ‘kwetsbaar’. De nevelpanter komt voor in de bossen van Zuidoost-Azië, maar hij wordt ook wel in graslanden en zelfs de Himalaya gezien. Het aantal dieren is de afgelopen twintig jaar met zo’n 30% afgenomen als gevolg van verlies van leefgebied door ontbossing, maar vooral ook commerciële stroperij. Vacht, vlees en botten worden verhandeld en brengen flink geld op. De geboorte van deze twee dieren is een mooie bijdrage aan de instandhouding van de soort.

Nevelpanters in Ouwehands Dierenpark
De nevelpanters leven sinds 2015 in Ouwehands Dierenpark. In 2019 kregen twee nevelpantervrouwtjes een nestje, met in totaal vijf jongen. Deze jongen zijn verhuisd naar andere dierenparken om hun eigen plekje in het managementprogramma te krijgen. Ook is één van de twee volwassen vrouwtjes naar een ander park gegaan. Op dit moment leven er in Rhenen dus vier nevelpanters: een volwassen mannetje, een volwassen vrouwtje en twee jongen!

Roze of blauwe muisjes?
Tijdens de zes-weken-controle door de dierenarts zijn de jongen ontwormd, kregen ze een chip, werden ze gewogen én is het geslacht bepaald. De twee jongen zijn beide vrouwtjes! Moeder en jongen zijn te bewonderen in het binnenverblijf. Ze brengen veel tijd door in de nestbox, maar klauteren nu steeds vaker door het verblijf heen. Als ze ongeveer drie maanden oud zijn, mogen ze ook het buitenverblijf gaan verkennen!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *