DierenPark Amersfoort verwelkomt berberaap als nieuwste diersoort

DierenPark Amersfoort verwelkomt vier berberapen. Met de komst van deze apensoort is er een nieuw diersoort te bewonderen in het park. De apen, moeder met drie jongen, komen uit Apenheul. Door de goede samenwerking met Apenheul kunnen beide dierenparken onderling dieren uitwisselen om een gezonde populatie in stand te houden. “De komende periode geven wij de berberapen de tijd om aan hun nieuwe verblijf op het apeneiland te wennen”, vertelt dierverzorger Saskia Visser.

Het introduceren van een nieuw diersoort verloopt altijd stapsgewijs. “Om zeker te zijn dat de dieren geen ziektes met zich meedragen, gaan de berberapen in isolatie. Tegelijkertijd geeft deze isolatieperiode de apen de mogelijkheid om rustig aan hun nieuwe binnenverblijf en de verzorgers te wennen”, legt Saskia uit. Voorheen werd het apeneiland bewoond door Japanse makaken. Deze apengroep is verhuisd naar een andere Europese dierentuin. Dierenparken binnen EAZA, European Association of Zoos and Aquaria werken samen en wisselen dieren elkaar uit om de reservepopulatie gezond en sterk te houden. Ook Apenheul is lid van dit samenwerkingsverband. Mede omdat DierenPark Amersfoort de ruimte en de voorzieningen heeft om deze apenfamilie te verwelkomen, kon de apenfamilie naar DierenPark Amersfoort verhuizen.

De berberaap is de enige apensoort die in Europa leeft, in Gibraltar. Daarnaast komen berberapen voor in de bossen en berggebieden van Marokko en Algerije. Helaas wordt door menselijk toedoen het oorspronkelijke leefgebied verkleind. Door houtkap en akkerbouw verdwijnen grote stukken bos. Daarnaast wordt de apensoort als huisdier gehouden. DierenPark Amersfoort is blij om deze vier berberapen te verwelkomen. “Het is altijd uitdagend om met een nieuw diersoort te werken. Hopelijk wennen de moeder en haar jongen snel en zien bezoekers hen binnenkort over het hele eiland lopen”, stemt Saskia hoopvol. De berberapen zijn te bewonderen op het apeneiland, vlakbij Restaurant de Buitenplaats.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *