Groot onderhoud aan achtbaan Joris en de Draak

Vanaf maandag 3 oktober 2022 start de Efteling met een grote onderhoudsbeurt aan houten achtbaan Joris en de Draak. Zoals het er nu naar uit ziet duren de werkzaamheden tot en met 23 december 2022 waardoor de populaire attractie ongeveer 3 maanden is gesloten. Tijdens dit onderhoud worden er baandelen vervangen en krijgt de draak een welverdiende opknapbeurt.

Assetmanager Hein Oomen vertelt: “In drie jaar pakken we de hele attractie aan. Dit eerste jaar focussen we ons vooral op de hotspots in de baan, de plekken die het meest te lijden hebben onder de belasting van de treinen die er dag in, dag uit overheen razen. Op de houten basisconstructie liggen acht lagen van hout. Bij de baandelen met de meeste slijtage zullen deze houtlagen vervangen worden. Deels een op een en op een aantal stukken vervangen we de bovenste twee lagen we door een speciale hardhout-soort, iron wood, die hogere belasting aankan. Hiermee verlengen we de levensduur en verminderen zo gelijktijdig het onderhoud.”

Hein vervolgt: “In de bochten aan de kant van de Python pakken we het nog rigoureuzer aan: daar worden de houtlagen vervangen door een volledig stalen track: Titan Track. Ook dit zal bijdragen aan de vermindering van slijtage. Qua baanbeleving verandert er overigens niet heel veel, de baan wordt hoogstens iets stiller en je gaat waarschijnlijk soepeler door de bocht.”

Draak Edna

Tegelijkertijd krijgt draak Edna een opknapbeurt. De komende weken wordt de draak in steigers en folie ingepakt. Een ding is in ieder geval wel zeker: Het vuur- en slash-effect komen niet terug. Dit was vrij kostbaar en het water zou juist voor meer slijtage zorgen aan de baan. Het goede nieuws is dat de draak straks weer zijn kop, nek en ogen kan bewegen. Het rook uit zijn neus komt ook weer terug. ”Ook wordt de draak volledig opnieuw gedecoreerd door onze eigen schilders en decorateurs. Daardoor ziet hij er straks weer tip top uit”, aldus Hein.

Lees ook eens: Efteling komt met nieuwe sleutelhangers van achtbanen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *