Leeuwen in ARTIS vanaf zomer 2023 te zien in nieuwe verblijf

ARTIS is gestart met de bouw van het nieuwe leeuwenverblijf. Het verblijf is straks gelegen aan de achterzijde van het park, het voormalige verblijf van de algazellen. Voorbijgangers en buurtgenoten vangen hier via de stadskade al een glimp op van de Aziatische olifanten, netgiraffen, Grévy-zebra’s en koedoes, en straks dus ook van de leeuwen. Het nieuwe verblijf is ontworpen door landschapsarchitect Thijs de Zeeuw en is in oppervlakte ruim tien keer zo groot als het huidige verblijf van de leeuwen: het monumentale Kerbertterras.
Tjerk ter Meulen, Manager Dier & Plant: “In tegenstelling tot dit monumentale verblijf, hebben we op deze plek veel meer mogelijkheden om de leeuwen een natuurlijke en verrijkende omgeving te bieden. Thijs de Zeeuw heeft een heuvelachtig savannelandschap ontworpen, waar de leeuwen naar boven kunnen klimmen voor overzicht over hun omgeving, langs de wateroevers in het zand kunnen ravotten of een schuilplek opzoeken in holtes van de grot die langs het verblijf loopt. Door de grot loopt een wandelpad voor bezoekers, omringd door twee watervallen. Met een doorkijkje langs de waterval kunnen ze hier zomaar oog in oog staan met de leeuwen. Achterin deze overdekte passage bevindt zich straks ook het binnenverblijf van de leeuwen.”

In katzwijm

Met verschillende bodemmaterialen, klimbomen, een voedselboom en grachtenwater wordt het verblijf verrijkt. “De begroeide wateroevers zullen straks ook een aantrekkelijke plek zijn voor lokale vogels zoals reigers, al is het betreden ervan op eigen risico.” Het beplantingsontwerp wordt momenteel verder uitgewerkt door onze tuinontwerper Ton Hilhorst. “Dat gaat overigens niet alleen over de bomen en planten in het verblijf, maar breiden we ook uit naar onze (eetbare) tuinen met een geurige plantenselectie. Net als andere katachtigen zijn leeuwen dol op geuren, daarvan raken ze letterlijk in katzwijm. Zo kunnen we ze straks op verschillende momenten planten zoals soorten kattenkruid (Nepeta), rozemarijn en dille aanbieden”, licht Ton toe.

Steun voor leeuwen, asgazellen en het Kerberterras

ARTIS zag zich begin vorig jaar nog genoodzaakt om de leeuwen elders in een nieuw verblijf onder te brengen, toen het vooruitzicht op de bouw in ARTIS niet langer realistisch bleek vanwege de coronacrisis. Dankzij de genereuze steun van twee schenkende partijen is het nu alsnog mogelijk om het gedroomde nieuwe verblijf te realiseren. De steun gaat zelfs nog verder dan de leeuwen. Ook het recent opgeleverde, nieuwe verblijf van de algazellen en de aanpassingen die straks nodig zijn aan het Kerbertterras zijn dankzij deze financiële steun mogelijk gebleken.

Zomer 2023

Naar verwachting duurt de bouw ongeveer een jaar. Wanneer alles voorspoedig verloopt, gaan de leeuwen in de zomer van 2023 over naar hun nieuwe verblijf en kunnen de bezoekers van ARTIS de dieren in hun vernieuwde habitat bewonderen.

Bezoek ook eens de website van ARTIS.

Lees ook eens: AquaZoo krijgt deze herfst weer bezoek van twintig levensechte dino’s

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *