Een geboortegolf bij Dierenrijk

In Dierenrijk heeft dit voorjaar een geboortegolf plaatsgevonden. In de dierentuin in Mierlo kwamen maar liefst veertien dieren ter wereld: één Humboldt pinguïn, één kameel, twee rendieren, twee zwijnsherten, twee alpensteenbokken en zes wolven. 

“De grote aanwezigheid van ooievaars begin dit voorjaar heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen”, grapt hoofd dierverzorger Stephan Rijnen. “Alle dieren maken het gelukkig goed.” 

De dieren kwamen ter wereld tussen maart en juni. Rijnen vertelt verder: “We zijn erg blij met alle geboortes en in het bijzonder met de jongen van de wolven, zwijnsherten en pinguïns. Met de geboortes van deze drie diersoorten leveren we namelijk een bijdrage aan het Europees managementprogramma.” 

Bedreigingen

De zwijnsherten komen in het wild voor in Zuid- en Zuidoost-Azië. Ze leven graag in dichtbegroeide bossen, maar ze komen ook voor op open plekken. De grootste bedreiging wordt gevormd doordat er op deze dieren gejaagd wordt door de mens voor hun vlees. 

De Humboldt pinguïn leeft in het wild aan de kust van Chili en Peru. De dieren worden in het wild met uitsterven bedreigd door roofdieren die zich graag tegoed doen aan hun eieren. Daarnaast vormt ook bij deze soort de mens een gevaar, onder andere door olievervuiling en overbevissing. 

Bijzonder

De geboorte van de wolven in ons park is extra bijzonder volgens Rijnen: “De laatste keer dat er wolvenjongen werden geboren in ons park is zes jaar geleden. Eén van de pups van toen is nu zelf moeder geworden. Daarnaast kwamen er dit jaar weinig wolven ter wereld in Europese dierentuinen, maar vier andere parken hebben jongen gekregen. We zijn dan ook erg blij met de geboorte van deze dieren.”

Ooievaars

Rijnen vertelt enthousiast: “We hadden dit jaar maar liefst dertien nesten met broedende ooievaars. Per nest zijn één à twee eieren uitgebroed. We gaan er daarom vanuit dat er dit jaar dus ook nog eens ongeveer twintig jonge ooievaars in ons park zijn geboren. Het is fantastisch dat we op deze manier zowel een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van soorten van veraf als van dichtbij.” 

Lees ook: Walibi Lekkergaan: Vuurwerk en artiesten

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *