Dit is waarom Disneyland Paris in Frankrijk staat

We hebben er allemaal weleens van gehoord en sommigen van jullie zullen er weleens geweest zijn; Disneyland Paris. De een vindt het geweldig en de ander vindt het verschrikkelijk. Ik behoor gelukkig tot de eerste groep. Disney staat zowel wereldwijd als in Europa op de eerste plek als het aankomt op populaire themaparken. En dat is eigenlijk al jaren zo. Maar hoe is Disneyland in Europa gekomen en waarom hebben ze gekozen voor een locatie dichtbij Parijs? Voor het antwoord op deze vraag ben ik de boeken ingedoken en kwam daarbij interessante informatie tegen.

Bij de opening van Disneyland in California (1955) was het park al vanaf dag 1 onwijs populair. Mede daardoor opende Walt Disney World in Florida begin jaren 70. Na de voltooiing van Tokyo Disneyland in Japan (1983) waren de Disney Imagineers klaar voor een nieuwe uitdaging en vroegen zich daarbij af wat het volgende project ging worden. Volgens Disney veteraan Jim Cora is er zelfs een moment geweest dat bijna elk land Disney had gevraagd om een themapark in hun land te bouwen.

Europa

Na verschillende studies en onderzoeken kwamen de Imagineers tot de conclusie dat het volgende Disneypark in Europa moest komen te liggen. Daar waren verschillende redenen voor maar de beslissende reden waren de animatiefilms. Walt Disney maakte veel animatiefilms en veel populaire films zijn gebaseerd op Europese verhalen. Zo was Sneeuwwitje geschreven door de gebroeders Grimm uit Duitsland. De Italiaanse Collodi schreef Pinokkio en de Fransman Perrault creëerde Assepoester en Doornroosje. Een nieuw themapark in Europa bouwen betekende simpelweg het voltooien van de cirkel.

Frankrijk

Het team analyseerde meer dan 1200 locaties om Disneyland te bouwen. Uiteindelijk bleven er 2 locatie over; Spanje en Frankrijk. Gezien het verleden van Disney was het gewoon voorbestemd om een park in Frankrijk te bouwen. En waarom is dat? Wie de stamboom van Walt Disney’s familie erbij pakt ziet dat deze helemaal teruggaat richting de Middeleeuwen. Zijn familie kwam namelijk uit een klein dorpje in de regio van Normandië genaamd Isigny-sur-Mer. Robert en Hugues Suhard kregen als dank voor hun hulp bij het veroveren van Engeland de titel ‘Lords of Isigny’. Hierdoor werd hun achternaam d’Isigny. De oplettende lezers onder jullie hebben het natuurlijk al gelijk door. Deze achternaam lijkt al verdacht veel op de achternaam zoals we die vandaag de dag kennen (d’Isigny – Disney). Door de jaren heen evolueerde deze naam uiteindelijk naar Disney.

Een andere bijzondere link tussen Disney en Frankrijk is dat Walt Disney tijdens de oorlog naar Frankrijk is gestuurd. Toen hij 17 jaar was bestuurde hij de ambulance en bezocht zelfs de regio van Marne-la-Vallée in 1918.

De locatie is bekend

Er werden meer studies gedaan en het onderhandelen tussen Disney en verschillende organisaties was begonnen. Stuk voor stuk werden deze locatie bezocht, beoordeeld en overwogen. Op 18 december 1985 was het dan zover. Michael Eisner ondertekende samen met de premier van Frankrijk de brief met het voorstel om op 32 km ten oosten van Parijs een Disneypark te bouwen, in Marne-la-Vallée. Uiteindelijk heeft het nog lang geduurd maar op 24 maart 1987 werd daar dan eindelijk de definitieve overeenkomst getekend.

Tony Baxter

Imagineer Tony Baxter werd hoofdontwerper van Disneyland Paris. Hij verzamelde een groep ontwerpers die meer over de cultuur en geschiedenis van Europa wilde leren. Een erg grappige anekdote van Baxter was dat hij de groep ontwerpers Sneeuwwitje en de zeven dwergen noemde. En waarom was dat? De groep bestond uit 1 vrouw en 7 mannen.

Het ontwerpteam bezocht Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Denemarken. In een gehuurde bus bezochten zij bekende locatie zoals het Louvre en andere architectonische monumenten. Een bezoek aan Tivoli Gardens kon natuurlijk niet achterblijven. Dit was tenslotte een inspiratiebron voor Walt Disney geweest in 1950 om zijn Disneyland te bouwen. En wat ook wel leuk is om te vertellen, het ontwerpteam nam ook een bezoek aan Nederland. Hier bezochten zij de Keukenhof.

De bouw begint

Op 2 augustus 1988 begonnen de werkzaamheden op het terrein. Hier waren in totaal 10.000 bouwvakkers en 1700 bedrijven uit Europa en Amerika bij betrokken. Tijdens de bouw hebben ze de modderige grond van Marne-la-Vallée getrotseerd en kwamen ze zelfs een granaat uit de Eerste Wereldoorlog tegen. De bouw zou uiteindelijk een kleine 4 jaar duren en geheeld volgens planning opende Disneyland Paris op 12 april 1992 om 09:01 uur.

Lees ook eens mijn andere blog: Het typische zomerse sfeertje dat Toverland LIVE! heet

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *