Dit zijn de 10 hoogste achtbanen van Europa

Achtbanen zijn er in verschillende vormen en maten. Waar de een houd van een goede lancering, is de ander meer van een traditionele lifthill. Waar het bij de een gaat om snelheid, gaat het bij de ander om grote hoogtes. En vooral dat laatste zette mij aan het denken. Wat zijn op dit moment de 10 hoogste achtbanen van Europa? Ik zocht het voor je uit.

10. Wildfire, Zweden

Voor de eerste achtbaan, of in dit geval de laatste in de lijst, gaan we naar Kolmården in Zweden. Deze dierentuin gemixt met verschillende soorten attracties is het huis van ‘Wildfire’. Met een hoogte van 56 meter en een afdaling van 49 meter is de RMC achtbaan zeker niet voor watjes.

9. Stunt Fall, Spanje

Op nummer 9 staat een Vekoma achtbaan die te vinden is in Parque Warner Madrid. ‘Stunt Fall’ is een zogeheten Giant Inverted Boomerang van 58,2 meter hoog. Afhankelijk van de plek in de trein maken bezoekers een val van 53,9 meter. Zou jij hier in durven stappen?

8. Hyper Coaster, Turkije

Sinds 2018 staat er in het attractiepark ‘Land of Legends Theme Park’ de Mack achtbaan ‘Hyper Coaster’. De achtbaan brengt bezoekers naar een hoogte van 61 meter om ze vervolgens 58 meter naar beneden te laten storten.

7. Stealth, Verenigd Koninkrijk

Aan de overkant van het water ligt Thorpe Park. Dit park kent genoeg achtbanen die bij bezoekers in de smaak vallen. Maar als het aankomt op hoogte, dan leggen ze het allemaal af. ‘Stealth’ is daar op dit moment de hoogste achtbaan. Na een krachtige lancering schieten bezoekers 62,5 meter de lucht in. Bovenin is het heel even naar adem happen maar dan dondert de trein ook weer 62,5 meter naar beneden om vervolgens in de remmen te schieten.

6. Zadra, Polen

Voor de nummer 6 uit de lijst moeten we afreizen naar Polen. Met 17(!) achtbanen staat het attractiepark ‘Energylandia’ bekend als het Cedar Point van Europa. En als dat nog niet genoeg is komen daar later dit jaar nog 2 nieuwe achtbanen bij. Een van deze achtbanen is de RMC ‘Zadra’. Deze baan is 63,8 meter hoog en geeft je een mooi uitzicht over het park. Maar echt lang de tijd om te genieten is er niet…

5. Big One, Verenigd Koninkrijk

In het legendarische Blackpool Pleasure Beach rijdt sinds 1994 de treinen van Arrow Dynamics zijn rondjes. ‘Big One’ steekt met kop en schouders boven het park uit. Met een hoogte van 64,9 meter en een afdaling van 62,5 meter doet hij zijn naam eer aan. Zomaar even een gratis feitje: Tot 2012 heette de achtbaan nog ‘Pepsi Max Big One’.

4. Silver Star/Schwur des Kärnan, Duitsland

We hebben een gedeelde vierde plek voor twee achtbanen uit Duitsland. Silver Star uit Europa Park is 73 meter hoog met een afdaling van 67 meter. Schwur des Kärnan uit Hansa-Park is ook 73 meter hoog en ook daar maken bezoekers een afdaling van 67 meter. Bij die laatste gaat het er allemaal wel een stuk steiler aan toe. De eerste afdaling is daarbij in een verticale hoek van 90 graden. Welke van deze twee heeft jouw voorkeur?

3. Shambhala, Spanje

En dan zijn we alweer bij de top 3 aanbeland. Shambhala is een B&M achtbaan van 76 meter hoog. De afdaling is zelfs nog iets langer, namelijk 78 meter. Deze Hyper Coaster is te vinden in het Spaanse PortAventura Park. Vergeleken met deze reus is een naastgelegen Dragon Khan maar een kleintje.

Bekijk de onride:

2. Hyperion, Polen

We reizen voor een tweede keer af naar Polen. Jawel, Energylandia heeft een achtbaan die nog hoger is dan Zadra. Met een hoogte van 77 meter en een afdaling van 82 meter is Hyperion is beest. Deze Intamin achtbaan is niet geschikt voor teren zieltjes.

Bekijk de onride:

1. Red Force, Spanje

Een bekende presentator zei het ooit al eens; ‘Er kan er maar 1 de winnaar zijn’. En wat voor een winnaar. Waar sommige bovenstaande achtbanen een verschil in hoogtes hebben van enkele meters geldt dat niet voor de nummer 1 uit de lijst. De Intamin achtbaan ‘Red Force’ in Ferrari Land is 35 meter hoger dan Hyperion. Bezoekers worden gelanceerd met 180 km/u en bereiken een hoogte van 112 meter.

Bekijk de onride:

En dat was alweer de lijst met de 10 hoogste achtbanen van Europa. Durf jij ze allemaal aan of vindt je bepaalde banen toch net even te heftig? Laat het zeker hieronder even weten.

Lees ook eens een van mijn andere blogs.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *