Zeldzaam zebraveulen in Dierenpark Amersfoort is een vrouwtje

Het zebraveulen dat in juni in DierenPark Amersfoort is geboren is een vrouwtje en heeft de naam Zuri gekregen. “Zuri is een heel speelse merrie. Het zelfstandige en nieuwsgierige veulen gaat regelmatig alleen op onderzoek uit op de Savanne. Ze dartelt vrolijk in het rond en dat levert mooie beelden op”, weet dierverzorger Lois van der Velde te verklappen.

Zebraveulens zetten vlak na de geboorte hun eerste stapjes. Ook Zuri kwam snel na haar geboorte overeind en draafde moeiteloos met haar moeder mee. Ze drinkt goed en heeft inmiddels ook al wat plukjes hooi gegeten. In de kudde laat de jonge merrie duidelijk merken dat ze er is. “Ze is nieuwsgierig naar haar medebewoners met wie zij het verblijf deelt en daagt dan ook graag de giraffen en oryxen uit”, vertelt Lois. Het veulen gaat regelmatig zelfstandig op ontdekking door het verblijf, terwijl moeder Geisa haar jong van een afstand in de gaten houdt. Ook vader Florian laat zich regelmatig in de buurt van zijn dochter zien.

Bedreigde diersoort

Grévy zebra’s komen in het wild voor in Zuid-Ethiopië, Kenia en sommige delen in Somalië. In deze landen worden Grévy zebra’s bedreigd. Het aantal zebra’s dat in deze landen leeft, is afgelopen eeuw gehalveerd. Droogte en onvoldoende drinkplaatsen zijn een van de grootste oorzaken van deze afname. Ook wordt hun leefgebied kleiner en krijgen zij te maken met stroperij. Omdat het slecht gaat met het diersoort, staat de zebra op de ‘rode lijst’ met bedreigde diersoorten. Daarom maken de zebra’s onderdeel uit van het European Endangered Species Programme (EEP). Door middel van deze programma’s werken Europese dierentuinen samen om de Grévy zebra en andere bedreigde diersoorten in stand te houden. De bloedlijn van vader Florian komt nog niet voor binnen de zebrapopulatie. DierenPark Amersfoort is daarom extra blij met de geboorte van het veulen. “Zuri is meer dan welkom. De speelse, ondernemende spring-in-‘t-veld is een leuke toevoeging aan de kudde”, vertelt de dierverzorger. Het zebraveulen is samen met de rest van de kudde te zien op de Savanne in DierenPark Amersfoort.

Lees ook eens: ZooParc verwelkomt rode titi’s, witgezichtsaki en bamboemaki

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *