Bijzonder: bedreigde okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen viert de geboorte van een okapi. De jonge okapi is een mannetje en heeft de naam Quinn gekregen. 

De okapi komt in het wild voor in de regenwouden van de Democratische Republiek Congo. De diersoort wordt hier met uitsterven bedreigd. De aantallen nemen af doordat het leefgebied verdwijnt door het kappen van het regenwoud. Tevens wordt door de plaatselijke bevolking gejaagd op de okapi voor het vlees en hun huid.  

Safaripark Beekse Bergen zet zich op meerdere manieren in voor het behoud van de okapi. Binnen de Europese dierentuinen is er een managementprogramma voor deze diersoort. Op die manier dragen we met dit jonge dier bij aan een gezonde reservepopulatie in de Europese dierentuinen. Ook steunt het park via Stichting Wildlife het Okapi Conservation Project. 

Bosgiraffe  

Okapi’s behoren tot dezelfde familie als de giraffe en delen de lange nek en relatief hoge poten. De dieren hebben net als giraffen horentjes en een erg lange, blauwkleurige tong. Doordat ze in het wild in dichtbegroeide bossen voorkomen, worden ze ook wel bosgiraffe genoemd.   

Okapi’s zijn te herkennen aan de donkerrode, bruine of zwarte vacht met witte strepen op de billen en poten, die vooral doen denken aan een zebra. De strepen zijn bij iedere okapi uniek, net als een vingerafdruk bij mensen. Hieraan herkennen een moeder en haar jong elkaar in het regenwoud. Een kalf wordt geboren na een dracht van ongeveer veertien maanden. Een volwassen dier is ongeveer 2,5 meter hoog en weegt tussen de 200 en 350 kilo.  

Ondanks moeder en zoon het goed maken, is het jonge dier nog niet zichtbaar voor de bezoekers.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *