DierenPark Amersfoort verhuist leeuwinnen

De leeuwinnen Zuna en Sifra zijn van DierenPark Amersfoort verhuisd naar Veszprem Zoo in Hongarije. ”Wij hebben de verhuizing meerdere keren geoefend, zodat de leeuwinnen weten wat hen te wachten staat”, vertelt dierverzorger Marc Belt. Op hun nieuwe bestemming zullen de zusjes een nieuwe groep vormen.”

De verhuizing is goed verlopen. Omdat de leeuwinnen al gewend waren aan de transportkisten, liepen zij er zonder problemen in. “Zij waren rustig en ontspannen. Een verhuizing blijft altijd spannend, maar wij hebben het goed begeleid”, vertelt Marc. “De moeder en tante van de jonge leeuwinnen blijven in ons park. Zaila en Sabi zorgen misschien voor een nieuwe generatie in ons park”, zegt Marc. Voor leeuwen is het, net als bij andere diersoorten, belangrijk om jongen te krijgen. Het krijgen van jongen stimuleert het natuurlijk gedrag van de groep. 

European Association of Zoos and Aquaria

Zuna en Sifra dragen bij aan het fokprogramma. In hun nieuwe leefomgeving in Hongarije zullen de leeuwinnen waarschijnlijk voor nageslacht zorgen. Dit is goed voor de bloedlijnen binnen Afrikaanse leeuwen in dierenparken. DierenPark Amersfoort werkt nauw samen met andere Nederlandse en Europese dierentuinen binnen EAZA, de European Association of Zoos and Aquaria. Dierenparken aangesloten bij EAZA wisselen onderling dieren met elkaar uit om een gezonde populatie in stand te houden.

DierenPark Amersfoort Wildlife Fund

Het is belangrijk om de populatie leeuwen in stand te houden. Leeuwen in het wild hebben een kwetsbare status. In sommige delen van Afrika raakt de lokale bevolking in conflict met de roofdieren. De leeuw vormt een bedreiging voor het vee, waardoor boeren de leeuwen doden uit wraak. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt verschillende projecten die dit tegengaan. Veehouders worden aangeleerd hoe zij zich kunnen beschermen tegen de roofdieren, zonder de leeuwen geweld aan te doen. “Gelukkig kunnen wij als dierenpark bijdragen aan het voortbestaan van de leeuw. En wie weet mogen wij in de toekomst meer jongen verwelkomen”, zegt Marc. Bezoekers kunnen in het dierenpark de leeuwen Ramzes, Zaila en Sabi bewonderen.

Lees ook: Burgers’ Zoo komt deze zomer met ‘De Safari Musical’

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *