Ouwehands Dierenpark wordt eerste dierentuin in Nederland met koala’s! 

Per januari 2023 wordt in Ouwehands Dierenpark gestart met een nieuw uniek project in Nederland. Het dierenpark start de bouw van een koalaverblijf. Hiermee is Ouwehands Dierenpark de enige dierentuin in Nederland die deze unieke diersoort zal huisvesten.

Koala’s in Rhenen

De koala’s worden in Rhenen verwacht na de zomer van 2023 en zijn een passende toevoeging aan de dierencollectie in het park. Ouwehands Dierenpark vindt het belangrijk, en heeft als missie, dat er in het park vooral diersoorten leven die onderdeel zijn van het EEP, het Europees fokprogramma voor het behoud van bedreigde diersoorten. Een ander belangrijk doel is de educatie aan bezoekers. De dieren die in Ouwehands Dierenpark leven zijn een ambassadeur voor hun wilde soortgenoten. Bezoekers van de dierentuin leren over hoe bijzonder de diersoort is en wat er nodig is voor bescherming van de soort en zijn natuurlijk leefgebied.

Kwetsbaar of bedreigd?

Het natuurlijk leefgebied van de koala bevindt zich in (zuid) Oost-Australië. De koala staat op de IUCN Red list genoteerd als ‘vulnerable’ oftewel ‘kwetsbaar’. Australië heeft de soort zelf als ‘bedreigd’ aangemerkt nadat de aantallen snel achteruitgingen als gevolg van bosbranden en overstromingen. Over heel de wereld worden koala’s in dierenparken gehouden om zo door het voortplantingsprogramma bij te dragen aan het genetisch gezond houden van de populatie en het behoud van de diersoort.

Groot bouwproject

De nieuwe ‘Australian Experience’, zoals het project nu intern genoemd wordt, heeft een oppervlakte van ca. 1800m2. De koala leeft solitair wat betekent dat elk dier een eigen binnen-, nacht- en buitenverblijf zal krijgen. Het leefgebied van de koala wordt zover mogelijk nagebootst. De bezoeker legt een reis af vanuit de droge woestijn van Australië naar een oase van groen. In het centrum van het gebouw bevindt zich straks een belevingsvolle binnentuin van ca. 170m2.

Uiteraard wordt er nagedacht over duurzaamheid. Het gebouw wordt voorzien van warmtepompen en zonnepanelen om het juiste klimaat te beheersen zonder fossiele brandstoffen. In december zal het gehele ontwerp en engineering afgerond worden waarna de bouw naar verwachting zal starten in januari 2023.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *