Bijzonder: chimpansee ter wereld gekomen in Safaripark Beekse Bergen

In Beekse Bergen is een vrouwelijke West-Afrikaanse chimpansee geboren. Deze soort wordt in het wild bedreigd.

“Zowel met het jong als met moeder Anne Clara gaat het goed” vertelt hoofd dierenverzorger Kris Jansen. Het is momenteel nog onbekend wie de vader is. Jansen: “Net als in het wild, leven er ook in onze groepen, meerdere volwassenen mannen en vrouwen. Er zijn meerdere vruchtbare mannen in de groep en deze dieren kennen geen vaste partner. DNA-analyse moet daarom in de toekomst uitwijzen wie de vader is.”

Bedreigd 

Deze apensoort komt voor in de bossen van Afrika. Het leefgebied van deze dieren verdwijnt doordat er bossen worden gekapt voor onder andere mijnbouw. Hierdoor neemt het aantal chimpansees sterk af. Daarnaast spelen ook infectieziekten en stroperij een belangrijke rol. Er wordt op deze apen gejaagd omdat ze worden gegeten door de bevolking en daarnaast worden deze dieren gehouden als huisdier. Een eeuw geleden waren er nog ongeveer twee miljoen chimpansees, op dit moment wordt er geschat dat er nog maar ongeveer tweehonderdduizend zijn en dat aantal neemt snel af. 

Voor deze diersoort is er daarom een Europees managementprogramma. Het doel van dit programma is het zorgen voor gezonde populaties in dierenparken. “Dieren in dierentuinen zijn ambassadeurs van hun soortgenoten in het wild. Het komt niet vaak voor dat er een chimpansee wordt geboren, we zijn dan ook erg blij met de geboorte van deze kleine.” vertelt Jansen. 

Stichting Wildlife 

Beekse Bergen zet zich niet alleen via het managementprogramma in voor het soortbehoud van deze dieren. Met behulp van Stichting Wildlife steunt het park ook het Jane Goodall Instituut. Zij beschermen chimpansees en andere mensapen door onder meer het opvangen van deze dieren, het inzetten van anti-stroperseenheden en het trainen van rangers. 

Daarnaast geven zij ook publieke voorlichting en onderwijs aan lokale gemeenschappen over het beschermen van bedreigde wilde dieren en wordt er aandacht besteed aan gemeenschapsprojecten voor duurzame landbouw.

Wit plukje haar 

Jonge chimpansees hebben een wit plukje haar net boven hun billen. Hierdoor zien de volwassen apen in de groep dat deze dieren nog jong zijn. Jansen laat weten: “Zolang ze dit witte plukje hebben, vallen ze buiten de hiërarchie van de groep. Ze mogen dan ook meer uithalen dan de oudere dieren in de groep.” Als ze ongeveer vijf jaar zijn, verdwijnt dit plukje. Ze moeten zich dan steeds meer aan de regels van de groep houden en worden steeds zelfstandiger. Jansen: “Anne Clara is met haar 41 jaar behoorlijk op leeftijd, zeker aangezien de kleine de komende vijf jaar veel ondersteuning van haar nodig heeft. De verwachting is dan ook dat dit haar laatste jong zal zijn.”

Lees ook: Bonobo’s in Ouwehands Dierenpark nu te bewonderen in nieuw buitenverblijf

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *