ARTIS ontwikkelt parkbankje van olifantenpoep

ARTIS heeft in samenwerking met vijf studenten van het AMS Institute een duurzaam parkbankje van olifantenpoep ontwikkeld. Afgelopen week werd het eerste prototype geplaatst in ARTIS-Park met uitzicht op het verblijf van de Aziatische olifanten. Het bankje bestaat voor 65% uit olifantenpoep en 35% uit gerecycled plastic. Wanneer het prototype in de praktijk kwalitatief goed blijft, is de ambitie om alle parkbankjes in ARTIS op termijn te vervangen door dit duurzame model.

Gedurende vier maanden deden studenten van het AMS Institute in een zogeheten ‘living lab’ in ARTIS onderzoek naar nieuwe producten die van olifantenpoep gemaakt kunnen worden. ‘Het was minder vies dan voorheen gedacht, omdat olifanten een plantaardig dieet hebben stinkt hun poep niet’, zegt een van de studenten. De Aziatische olifanten zorgen voor het grootste volume organisch afval in ARTIS. Dagelijks ruimen dierverzorgers zo’n 300 kilogram mest uit het verblijf. Omdat planten lastig te verteren zijn, poepen ze ongeveer de helft onverteerd weer uit. De drollen zitten dus nog boordevol voedingsstoffen.

Patroon van poepvezels
De studenten experimenteerden met de mest; ze droogden de mest op geïmproviseerde pallet constructies en in een speciaal daarvoor aangeschafte tweedehands magnetron. Vervolgens persten ze de mest in een hittepers. Het resultaat is een stevig bankje dat in samenwerking met Circulus is geproduceerd, een bedrijf dat al langer straatmeubilair maakt van onder meer bermgras. Indien onderdelen van het bankje stukgaan, zorgen zij ervoor dat deze worden vervangen of brengen het materiaal terug naar een vorm waarin ze het opnieuw kunnen gebruiken. Zo houden zij de kringloopcirkel zo klein mogelijk. De grove structuur van olifantenpoep geeft het bankje ook nog eens een uniek patroon.

Waardevolle mesthopen
Al langere tijd werkt ARTIS aan oplossingen om waardevolle grondstoffen uit dierenpoep om te zetten tot nieuwe producten. Een deel van de olifantenpoep wordt jaarlijks al getransformeerd tot ‘bokashi’ in ARTIS. Een Japanse benaming voor een mix van mest, plantenresten en micro-organismen die samen fermenteren tot een bodemverbeteraar. Overige mest wordt gecomposteerd bij een lokale boer in de buurt van Amsterdam.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *