Binnen een jaar vierde beer naar Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark

Op woensdagochtend 5 oktober is binnen een jaar een vierde beer in Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark aangekomen, deze keer uit Bosnië. Eerder reisde het team van Bears in Mind al af naar Oekraïne om daar drie beren in nood op te halen. Deze reddingsmissies zijn mogelijk gemaakt door middel van de crowdfundingactie ‘Beregoeiereis’. Hiermee werd het financieel mogelijk gemaakt om in eerste instantie drie en uiteindelijk vier beren een beter leven te geven in Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark. 

Het betreft deze keer berin Mila uit Bosnië Herzegovina, van ongeveer zeven jaar oud. Zij is zo’n twee jaar geleden door lokale partners van Bears in Mind bij iemand thuis ontdekt. Het in privébezit houden van een beer is ook in Bosnië verboden en daarom werd de beer door het verantwoordelijke ministerie in beslag genomen. Waarschijnlijk is zij in het illegale circuit in privébezit terecht gekomen. Een vaak voorkomend fenomeen; moederberen worden tijdens of kort na winterrust doodgeschoten en de jongen geroofd om te verkopen. Deze beren worden te groot en gevaarlijk en omdat de situatie vervolgens onhoudbaar wordt, weggestopt in een kleine kooi. Zo ook deze berin, in een kleine kooi met amper daglicht, bewegingsvrijheid en geen enkele vorm van verrijking. 

Lang verwacht

De planning was om deze beer eerder op te gaan halen, echter heeft Bears in Mind begin april eerst alles op alles gezet om een achtergelaten beer uit oorlogsgebied in Oekraïne te bevrijden. Door deze spoed evacuatie is de Bosnische berin tijdelijk opgevangen nabij de stad Sarajevo. Bears in Mind heeft ervoor gezorgd dat ze hier in verbeterde omstandigheden kon verblijven, met het juiste voedsel en medische verzorging, om aan te sterken voor de reis naar Het Berenbos. Vanochtend is ze eindelijk aangekomen in Het Berenbos waar haar nieuwe leven begint. “Wij zijn ontzettend dankbaar voor de donateurs die het mogelijk hebben gemaakt dat we niet drie maar uiteindelijk vier beren een beerwaardig leven mogen geven” aldus Ingrid Vermeulen, directeur Stichting Bears in Mind.

Het Berenbos in Rhenen

Het Berenbos is een samenwerking tussen stichting Bears in Mind en Ouwehands Dierenpark Rhenen. Bears in Mind zet zich in voor het welzijn van beren door mishandelde beren een nieuw beerwaardig bestaan te geven in semi-natuurlijke opvangcentra zoals Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark. In Het Berenbos genieten bruine beren, die vroeger mishandeld zijn, van een onbezorgd leven. Op dit moment leven er elf bruine beren in Het Berenbos, elk met een eigen verhaal. Sinds 1993 zijn er al meer dan dertig beren opgevangen in Het Berenbos.

Stichting Bears in Mind

Bears in Mind is dé stichting voor beren in Nederland. Door het inzetten van kennis, expertise en financiële middelen beschermt de stichting wilde beren en hun leefgebied en ontfermt zich over het lot van beren in nood in gevangenschap. Er wordt samengewerkt met lokale organisaties aan projecten op het gebied van natuurbescherming, berenwelzijn, educatie en voorlichting. Onder de bescherming van het leefgebied van de beer vallen ook andere diersoorten die hetzelfde leefgebied delen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *