Bonobo’s in Ouwehands Dierenpark nu te bewonderen in nieuw buitenverblijf

In 2021 heeft een groep bonobo’s zijn intrek genomen in het splinternieuwe verblijf ‘Salonga, Rijk van de bonobo’s’ in Ouwehands Dierenpark. Nu is het tijd voor de mensapen om ook het ruime buitenverblijf met klimtoestellen, rijke vegetatie en waterstroompjes te verkennen.

Het verblijf ‘Salonga, Rijk van de bonobo’s’ beslaat een gebied van wel 3700 m². De bonobo komt voor in tropische regenwouden in centraal Afrika en is dus niet bestand tegen kou. Daarom hebben de dieren ruime binnenverblijven. De bonobo’s wennen momenteel aan hun buitenverblijf en hebben altijd de keuze om naar binnen te gaan. Het 450m² grote binnenverblijf staat vol met klimtoestellen. De bezoeker kijkt via grote ramen het binnenverblijf in, ziet de mensapen druk met elkaar spelen en slingeren óf staat oog in oog met een bonobo. 

Het buitengebied wordt omringd door metershoge rotsen. Met warm weer zijn de bonobo’s vanaf nu vaak buiten te vinden. Het buitenverblijf heeft een oppervlakte van 3300m², exclusief de gracht. De 7 meter brede gracht dient als natuurlijke afscheiding tussen de mensapen en bezoekers. Bonobo’s kunnen namelijk niet zwemmen.

Grote groep mensapen

In 2021 mocht het dierenpark twee groepen in ‘Salonga’ verwelkomen. Inmiddels leven alle dieren bij elkaar in één groep. Door de geboorte van een jong dit voorjaar telt de groep inmiddels 14 dieren. De bonobo is een mensaap die erg veel op ons mensen lijkt. Ons DNA komt voor maar liefst 98,6% overeen. Menig bezoeker zal zich aan de soort kunnen spiegelen.

Bijdrage aan het voortplantingsprogramma

De bonobo wordt in het wild bedreigd door stroperij voor ‘bushmeat’ en vernietiging van het leefgebied. Met de komst van de bonobo’s draagt Ouwehands Dierenpark bij aan een internationaal voortplantingsprogramma en het in stand houden van de diersoort. Daarnaast steunt Ouwehands Dierenpark middels de stichting Ouwehand Zoo Foundation (OZF) een lokale organisatie in de Democratische Republiek Congo om ook de bonobo in zijn natuurlijk leefgebied te beschermen.

Lees ook: Twee stokstaartjes geboren in Safaripark Beekse Bergen, één helaas overleden

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *